3D scan molen De Vlijt in Geffen

  • Molen De Vlijt ingescand

Je kunt ‘De Vlijt’ bijna niet missen wanneer je naar Geffen rijdt. Deze molen heeft een grote landschappelijke waarde, doordat hij vrij in het veld staat en van veraf dus goed zichtbaar is, en zodoende ook een goede windvang heeft. Tegelijk is de molen beeldbepalend.

De Vlijt is een gesloten standerdmolen uit 1685. De molen komt oorspronkelijk uit Boxtel en werd rond 1875 verplaatst naar Geffen. In 1976 heeft hij binnen Geffen zijn huidige plaats gekregen aan de Groenstraat. De molen werd vroeger gebruikt voor het malen van graan. Anno 2005 is de molen niet meer in bedrijf, maar wel maalvaardig.

3D documentatie Met Leica P40 en Z+F IMAGER 5010C

Wij documenteerden deze bijzondere molen met 3D laserscanners zodat deze uitgebreid is vastgelegd voor de toekomst. We hebben de uitvoering van de scanning gecombineerd met het uittesten van de scanner Leica P40 die objecten op grote afstand kan inmeten zonder dat de data onbruikbaar wordt als documentatie (de beelden hiernaast laten telkens data zien uit 1 enkele scan!). We vulden de scans aan met opnamen gemaakt door de Z+F IMAGER 5010C die, zoals de naam al zegt, hele goede foto opnamen kan maken. We gebruikten deze scantechniek aan de binnenzijde van de molen.

3D scan molen voor documentatie

Een monument als een molen vastleggen voor latere generaties kan het beste met 3D scanning. De voordelen van een 3D scan zijn groot, zeker als u de exacte geometrie van het gebouw wil vastleggen. Op basis van een 3D scan is het maken van accurate tekeningen ook erg makkelijk. Verder is het maken van vervangende onderdelen veel makkelijker met een scan als basis. Bel 073 200 11 70 om te horen wat wij voor u kunnen betekenen bij het scannen van een molen.

Categorie
3D scanning
Tags
3D inmeting, 3D scannen Brabant, Documentatie bouwhistorie, Inmeten molen