3D scan plein Kerkstraat Den Bosch

  • 3D scan plein winkelstraat
  • 3D scannen plein kerkstraat 3D laserscanner
  • 3D mesh standbeeld Boommens Jeroen Bosch
  • Stadsmaquette 3D model pointcloud mesh
  • Visualisatie 3D model in gescande omgeving
  • 3D scan plein Den Bosch

Steenbergen Project Support maakte een 3D scan van het Kerkplein in ‘s-Hertogenbosch. De volledige omgeving is ingescand om een goede basis te kunnen leveren voor het maken van een realistische simulatie van de nieuwe stadsmaquette. Ook het beroemde Jeroen Bosch-figuur ‘De Boommens’ werd ingescand. Deze ging onderdeel uitmaken van de maquette en zou ook op het Kerkplein worden geplaatst. We voerden dit scanwerk uit voor onze partner PelserHartman.

3D mesh standbeeld Boommens Jeroen Bosch

3D meshmodel van het standbeeld van de Boommens van Jeroen Bosch, dat de stadsmaquette op het Kerkplein van Den Bosch draagt.

Inmeting voor documentatie en simulatie

Vooraf waren er veel vragen. Is alles volgens tekening uitgevoerd? Klopt de maatvoering in het werk nog met de tekening? Wat zie je allemaal als je vanaf de markt naar het Kerkplein loopt? Wat zijn de zichtlijnen? Kan het voertuig van de stadsreinigingsdienst op alle plaatsen komen om de straat schoon te maken? Is de maquette niet te kolossaal voor het pleintje? Allemaal vragen waarbij maatvoering van de werkelijke situatie een dominante rol speelt.

Visualisatie 3D model in gescande omgeving

Door een 3D model van de Stadsmaquette in de gescande omgeving te plaatsen, kon iedereen direct zien hoe het standbeeld zich verhield tot de rest van het Kerkplein.

Pointcloud video van 3D scan simulatie

Een goede visualisatie door middel van simulatie bleek de perfecte oplossing. Door het 3D model in de laserscan te plaatsen, ontstond een accurate weergave van de toekomstige situatie. Daar is vervolgens een zogenaamde flythrough film gemaakt. Hiermee kon aan de gemeente, omwonenden en andere belanghebbenden duidelijk gemaakt worden hoe de nieuwe pleininrichting er uit zou zien. Het resultaat was dat niemand zich meer zorgen maakte over de nieuwe situatie na plaatsing van de maquette.

Inmeten drukke locaties

De Kerkstraat in het centrum van den Bosch verbindt de markt met de parade en loopt over het kerkplein voorlangs de deur van de Protestantse kerk. Enige tijd geleden werd er een onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat dit de drukste ‘hoofdader’ van Den Bosch is qua toeristen en winkelend publiek. Het inmeten van deze locatie op een traditionele manier is bijna onmogelijk. Continu zijn er mensen, fietsers, vrachtwagens die laden en lossen, etc. Een situatie zoals deze vraagt om de inzet van laserscanners. Deze plaatsen wij op een hoog statief, waardoor we minder last hebben van de genoemde ‘ongewenste bewegende objecten’. Daarbij meet de scanner met 1 miljoen punten per seconde en verzameld zoveel data dat we uiteindelijk geen enkel punt missen. Ongewenste objecten kunnen eenvoudig later verwijderd worden uit de data.

3D scan plein winkelstraat

We maken meerdere overlappende 3D scans en koppelen die aan elkaar. De overlap zorgt ervoor dat alles in de pointcloud is opgenomen, ook wanneer er objecten of personen in de weg staan.

Wat is een 3D scan?

Een laserscanner meet met miljoenen punten per seconden de complete omgeving in. Alles wordt vastgelegd in een wolk van meetpunten; de pointcloud. Een laserscanner kan nergens ‘doorheen kijken of doorheen meten’, zelfs niet door glas. De meetpunten kunnen desgewenst gekleurd worden met de foto’s die de scanner kan maken. Hierdoor ontstaat er een fotorealistische weergave van de werkelijkheid die ook nog eens zeer accuraat is qua maatvoering omdat deze bestaat uit meetpunten.

3D scanning strategisch inzetten tijdens de uitvoering levert aantoonbaar meerwaarde op. Met een scan wordt de situatie snel en extreem accuraat in kaart gebracht. Wij meten de omgeving snel in met 3D laserscanners en hebben ervoor gekozen om deze hoogstaande techniek betaalbaar te maken voor iedereen. Aan de kwaliteit tornen we niet, we werken altijd met de beste apparatuur.

Steenbergen Project Support maakt 3D scannen betaalbaar

Eigenaar Ronnie Steenbergen over zijn bedrijf en zijn vak 3D scanning: “Ik ben een praktijkman. Begonnen als timmerman en langzaam doorgegroeid naar boven. Achteraf bekeken ben ik in mijn werk altijd met innovatie bezig geweest. Dat was nooit om maar iets nieuws te doen, maar altijd omdat het volgens mij beter kon. Door even de deur dicht te trekken en de tijd te nemen om na te denken, door te blijven vragen en mensen mee te trekken in het verhaal, kwam er altijd een oplossing die een beter, sneller of goedkoper was. Dat motiveert mij telkens om te zien of ik ook nog iets kan verbeteren op een ander vlak”.

“Mijn overhead is laag doordat ik een kleine organisatie heb, maar ik beschik wel over de allerbeste apparatuur. U krijgt zo op efficiënte wijze een zeer hoge kwaliteit resultaat. Hiermee onderscheid ik mij van de éénpitters die zomaar een scanner hebben gekocht en pointclouds bij u over de schutting gooien. U ontvangt een product waarmee u direct aan de slag kunt, omdat ik vooraf net wat verder doorvraag over wat u er mee wil doen. Verder denk ik vanuit mijn leidinggevende achtergrond mee naar de grote lijnen van uw werk. Zo draag ik bij aan uw succes en bouw ik aan langdurige relaties”.

Bel ons op 073 200 11 70 om te zien hoe 3D scanning uw werk makkelijker en beter kan maken.

Categorie
3D maatvoering bouw, 3D scanning
Tags
3D scannen Brabant, Inmeten plein, Inmeten standbeeld, Simulatie 3D scan