3D scan renovatie boerderij Heesch

Aannemer Willem van Griensven kreeg de opdracht om de grootschalige restauratie van een zeer bijzondere boerderij in Heesch op zich te nemen. Wij maakten een 3D documentatie van het bijzondere houtwerk en de nieuwe nul-situatie na de oplevering van de restauratie.

Volledige documentatie houtwerk

De vraag van de opdrachtgever was: “We willen een volledige documentatie van het houtrestauratiewerk, een exacte 3D inmeting, fotorealistische opnamen, tekeningen, viewers en films”. We besloten daarom een zeer uitgebreide 3D fotorealistische opname te maken met onze high-end 3D scanners. Dit grillige houtwerk met de hand inmeten is nagenoeg onmogelijk, maar wanneer je het goed probeert te doen, kost het ontzettend veel tijd.

Orthofoto in plaats van tekeningen

Door het laserscannen was er geen directe aanleiding voor het maken van een set tekeningen. Zuivere orthofoto’s namen de functie van het tekenwerk namelijk over. Een orthofoto is een haaks aanzicht dat geometrisch correct is. Het kan snel en tegen geringe kosten gemaakt worden wanneer gebruik wordt gemaakt van highend 3D laserscannen, gecombineerd met HDR-fotografie. Wanneer de orthofoto op schaal gemaakt wordt, kan iedereen de juiste maten uit de foto halen. Waarom zou je dan nog een tekening maken?

De onderstaande orthofoto is gemaakt op basis van de laserscandata die we maakten van de spanten en houtverbindingen. Bovenin vindt u een voorbeeld van een orthofoto van een complete muur. Zo’n orthofoto scheelt uren tekenwerk per muur.

3D scan renovatie orthofoto spant

Dit is geen tekening, maar een orthofoto. Een orthofoto kan eenvoudig gegenereerd worden als er gescand wordt met de juiste 3D laserscanner, tegen weinig meerkosten. Er is dan geen noodzaak meer om te tekenen.

Video restauratie Je Eigen Droomhuis

De boerderij en de restauratie werd gevolgd door een filmploeg en uitgezonden door SBS6 in het programma Je Eigen Droomhuis:

Boerderij scannen voor renovatie

Bent u ook van plan een boerderij te renoveren? De voordelen van 3D scannen zijn groot, zeker als u de authentieke sfeer van het gebouw zoveel mogelijk wilt bewaren. Op basis van een 3D scan is het maken van accurate tekeningen erg makkelijk. Bel 073 200 11 70 om te horen wat wij voor u kunnen betekenen.

Categorie
3D maatvoering bouw, 3D scanning
Tags
3D inmeting, 3D scan renovatie, 3D scannen boerderij, 3D scannen Brabant, Laserscan renovatie