3D scannen prefab uitbuik modules

  • 3D scan badkamer
  • Polylijn 3D scan wanden
  • 3D scan badkamer prefab uitbuik module

Geen klus is te klein om te scannen. Integendeel: juist in kleine ruimtes is goede maatvoering van belang, omdat in het werk aanpassen hier lastig is. M3 Ruimtebouwers vroeg ons of wij konden vertellen of 6 kleine badkamers van na-oorlogse rijtjeswoning geschikt waren voor 3D scannen. Prefab badkamer uitbuik modules zijn bij uitstek geschikt voor 3D scanning!

De vraag die iedereen vooraf stelt is natuurlijk: “Is het niet te duur om zulke kleine badkamers te scannen?” Per vierkante meter is de prijs hoger dan bijvoorbeeld een grote industriehal, maar de besparing zit natuurlijk ergens anders. Het draait om de complexiteit en dat is hier zeker het geval. De badkamer heeft namelijk een bestaande deur, bestaande wateraansluitingen en rioolaansluitpunten, vloerafschot en minder rechte muren, omdat het een na-oorlogse woning is. Genoeg redenen om de exacte maatvoering te willen hebben, want aanpassingen in het werk maken haalt het grote voordeel van prefab-modules onderuit. In dit geval maakten we zelfs 2 scans per badkamer, zodat ook het afschot van de badkamervloer exact in beeld gebracht werd. Toch bleef het interessant om te scannen.

3D scannen prefab badkamer

De scanner scant niet onder het statief, waardoor er twee overlappende scans nodig zijn in deze kleine badkamer. Toch was het 3D scannen nog steeds waardevoller dan handmatig meten en in het werk aanpassen.

Wat is een Badkamer Uitbuik Module of BUM?

Het vergroten van een badkamer door middel van een uitbouw gebeurt al langer. De innovatieve Badkamer Uitbuik Module (BUM) kan echter binnen 2 dagen geplaatst en gebruiksklaar gemaakt worden. Het verdubbelt de oppervlakte van badkamers op de slaapverdieping in na-oorlogse rijtjeswoningen. De BUM beperkt overlast voor huurders en maakt woningrenovatie voor verhuurders  eenvoudiger en efficiënter.

Plaatsen prefab badkamer module

Om een prefabmodule in twee dagen te plaatsen, wordt op de eerste dag de bestaande badkamer uitgebroken, het leidingwerk aangepast en de gevel voorbereid. De dag erna wordt de BUM geplaatst en verankerd. Bewoners kunnen dan direct gebruikmaken van alle faciliteiten van de module. Om ze snel en efficiënt te kunnen installeren moet alles echter wel precies passen. Een 3D scan is dan een logische stap in de voorbereiding.

3D scan tekeningen badkamer uitbuik modules

Tekeningen en plattegronden van de voor en na-situatie van het plaats van de uitbuik modules.

Gevraagde maatvoering voor prefab badkamers

De opdrachtgever wilde de huidige maatvoering van de badkamer inzichtelijk krijgen. Ze wilden daarvoor een horizontale snede op vloerniveau en drie wandaanzichten. De opdrachtgever kon nog niet werken met pointclouds, maar dat is volgens ons ook niet nodig om te kunnen profiteren van de voordelen van 3D scannen.

Geleverde producten vanuit 3D scan

Wij leverden het tekenwerk kant-en-klaar aan per woning. We maakten plattegronden van de bestaande situatie bestaande plattegrond en wand aanzichten. Het wandaanzicht bij de entree werd inclusief de exacte positie en afmeting van de deuropening geleverd, zodat de uitbuikmodule en de bestaande badkamerdeur naadloos op elkaar aan zouden sluiten. Naast de afmetingen vermeldde deze tekeningen ook de exacte locatie van de huidige afvoeren, zodat de prefabmodule ook hier perfect aansloot op de bestaande wateraansluitingen en rioolaansluitpunten.

Detailtekening-uitbuikmodule badkamer 3D scan

We leverden gedetailleerde 2D tekeningen aan, inclusief de aansluiting op de bestaande deur en de posities van alle wateraansluitingen en rioolaansluitpunten.

3D scan vloerhoogte

Verder brachten we de hoogte van de huidige vloer ten opzichte van het plafond in kaart. De bestaande opstortvloer in de badkamer wordt verwijderd, maar de nieuwe vloer in de prefab module moet wel aansluiten op de deur en hal.

Badkamer vloer afloop vloerhoogte

Een 3D scan legt ook het afschot van de badkamervloer exact vast, zodat de vloerhoogte op elk punt bekend is.

3D scan wanden badkamer

Voor de wanden was het belangrijk dat de linker- en rechterwand qua positie en verloop vastgelegd werden. De voorgevel zou verwijderd worden en was daarom niet van belang. Er waren geen scans voor de buitenzijde nodig, omdat de afzondellijke badkamers niet gekoppeld zouden worden. Dit scheelt behoorlijk in de kosten van het scannen, waardoor 3D scannen nog sneller interessant is.

Polylijn 3D scan wanden

Op deze afbeelding is alleen een dun plakje van de pointcloud te zien, met het exacte verloop van de wand. Dit is eenvoudig over te trekken, maar we kunnen dat nog sneller doen door automatisch een polylijn te genereren.

3D viewer om zelf te kunnen meten

Onderdeel van de aanbieding was een 3D viewer om zelf te kunnen meten. Hierdoor kon de bouwer zelf van achter zijn bureau bekijken hoe de situatie ter plekke eruit zag, zonder er zelf ooit hoeven zijn geweest. Beter nog: hij kon precies de maten en positie van elk onderdeel in de badkamer bepalen.

3D scan badkamer prefab uitbuik module

In de 3D scanviewer kan iedereen rondkijken en zelf de juiste maten meten.

Oplossingen 3D scannen prefab badkamer

3D inmeten met een laserscanner is een vak. Steeds meer bedrijven bieden dat aan. Wat echter uniek is aan ons, is dat wij ook bouwkundigen zijn. Wij sturen u niet de pointcloud op en laten u het verder uitzoeken. We denken altijd vooraf mee, zodat u voordeel heeft van werken met 3D scannen, zonder de nadelen. Zo kan het zijn dat u geen scan ziet, maar wel zeer accurate bouwtekeningen ontvangt. Bel 073 200 11 70 voor oplossingen waar 3D inmeten voor prefab meerwaarde kunnen bieden.

Categorie
3D scanning, Pointclouds voor BIM
Tags
3D inmeten badkamer, 3D inmeten rijtjeswoning, 3D scan renovatie, 3D scanning Utrecht