3D scannen veldschuur Tilburg voor architect

  • 3D scanner zolder boerderij
  • 3D scanner boerderij Tilburg
  • 3D scan boerderij
  • 3D scan kopgevel boerderij Tilburg
  • 3D scan langsgevel boerderij Tilburg
  • 3D scan zolder boerderij
  • 3D scan boerderij veldschuur Tilburg
  • orthogonale doorsnede boerderij
  • Plattegrond 3D scan boerderij

We scanden de oude veldschuur van een boerderij in Tilburg voor Julius Taminiau Architects. De scan legde de scheefstand van de oude muren vast en was een maatvaste onderlegger voor de scheve plattegrond. Niet alles uit de scan werd uiteindelijk gebruikt, maar dat maakte het scannen niet minder de moeite waard.

Upgrade veldschuur naar modern wooncomfort

Architect Julius Taminiau van Julius Taminiau Architects: “Het doel was de oude veldschuur naar een modern wooncomfort te brengen. Daarbij wilden we zoveel mogelijk van de oorspronkelijke bouw bewaren. We hebben de bestaande constructie kunnen behouden. Vervolgens hebben we daaromheen een isolerende schil aangebracht en deze afgewerkt met een houten gevelbekleding. Bij een onderdeel van een monumentale boerderij als dit is natuurlijk niets recht. Voor de verbouwing was het praktisch gezien waardevol om te weten wat er scheef is én hoe scheef het is. De 3D scans hebben de scheefstand exact vastgelegd.”

Plattegrond 3D scan boerderij

Met de 3D scan is een onderlegger van de bestaande situatie gemaakt. Het nieuwe ontwerp is vervolgens ‘overgetrokken’ en aangepast waar nodig. © Julius Taminiau Architects

3D scannen veldschuur

We scanden de totale binnen- en buitenkant. De oude muren en de kap zijn zo in kaart gebracht, inclusief de schoorsteen. Verder werd het vloerniveau en de muurplaathoogte bepaald. In de onderstaande afbeeldingen is te zien hoeveel data is vastgelegd.

3D scan zolder boerderij

Een 3D scan legt de constructie zeer nauwgezet vast.

Waardevol, ondanks dat niet alle scandata gebruikt is

Het zal misschien vreemd klinken dat uiteindelijk maar een klein deel van de meetdata gebruikt is. In de renovatie is het oude dak, de verdiepingsvloer, de begane grondvloer én een deel van de muren gesloopt. Toch was het 3D scannen van toegevoegde waarde voor de architect. “Ookal hebben we niet alle data gebruikt, het was zeker de moeite waard om te scannen. De muren zijn namelijk zoveel mogelijk bewaard gebleven, We hebben met de scan het nieuwe gewenste ontwerp over de oude constructie gelegd, om te zien wat echt niet paste en dus gesloopt moest worden. Omdat we zo exact gemeten hadden, konden we zoveel mogelijk van de oorspronkelijke elementen bewaren. Natuurlijk zijn er bij de sloop enkele instabiele muren omgevallen die we wilden bewaren, maar daar ontkom je niet aan.”

Scheefstand bepalen monumentaal pand

Met een enkele doorsnede is de scheefstand van een pand als deze veldschuur niet te bepalen. Die scheefstand is wel belangrijk om de isolerende schil luchtdicht te maken. Gelukkig is het eenvoudig om de pointcloud op meerdere plaatsen door te snijden. De unieke scheefstand is zo per positie te bepalen.

Een orthogonale (rechte) doorsnede van de pointcloud. Normaal is dit voldoende voor een doorsnede van een gebouw.

3D scan boerderij

Om de scheefstand van deze boerderij te bepalen is het niet voldoende om op één plaats een doorsnede te maken. De muren lopen namelijk nergens recht.

orthogonale doorsnede boerderij

Traditioneel gezien is de scheefstand nauwelijks te meten. Het is echter eenvoudig om de hele schuur op te delen in zulke plakjes, waardoor de unieke scheefstand op elke plaats duidelijk wordt.

Behoud veldschuur als ‘monument van armoede’

“We hebben zoveel mogelijk van de oorspronkelijke veldschuur behouden en dat gefixeerd om dit ‘monument van armoede’ te bewaren voor de toekomst. De binnenmuren zijn wit gestuct om de woning lichter te maken. De bescheiden atmosfeer van het oorspronkelijke gebouw is wel behouden gebleven en waar mogelijk benadrukt met nostalische materiaalgebruik.”

Binnenzijde oude boerderij

De bescheiden atmosfeer is behouden gebleven en waar mogelijk benadrukt met nostalische materiaalgebruik. © Julius Taminiau Architects

Boerderijschuur scannen?

Bent u ook van plan een boerderij te verbouwen naar woning? De voordelen van 3D scannen zijn groot, zeker als u de authentieke sfeer van het gebouw zoveel mogelijk wilt bewaren. Op basis van een 3D scan is het maken van accurate tekeningen erg makkelijk. Bel 073 200 11 70 om te horen wat wij voor u kunnen betekenen.

Categorie
3D maatvoering bouw, 3D scanning, Pointclouds voor BIM
Tags
3D inmeten woning, 3D scan renovatie, 3D scannen boerderij, 3D scannen Brabant, Scheefstand scannen