3D scannen villa Bloemendaal

  • 3D scan doorsnede villa
  • 3D laserscanner voor villa in Bloemendaal
  • 3D scan dak platdak
  • 3D scan zijgevel villa
  • 3D scan achtertuin
  • 3D scan doorsnede villa
  • plakje pointcloud doorsnede 3D scan

Insteek van onze opdracht was om deze villa van binnen en buiten geheel in kaart te brengen. Er was namelijk niet veel van de maatvoering bekend. De kleine hoeveelheid tekeningen die er was, bevatte veel fouten. Voor ons was het voordeel van 3D scannen voor de architect direct duidelijk.

Omdat we merken dat de voordelen van scannen niet altijd even duidelijk zijn, leggen we deze graag verder uit. Aan de hand van de volgende afbeeldingen wordt snel duidelijk hoe accuraat en compleet 3D scans zijn. De meerwaarde van 3Dscanvoordebouw is dat we snappen hoe deze meetdata in uw workflow past. We gooien de pointcloud niet bij uw op het bureau en laten u het dan uitzoeken. We leveren producten af, waar u direct mee aan de slag kunt. Of beter nog, producten waar u niets meer aan hoeft te doen. We zorgen dat u zich alleen met uw werk bezig hoeft te houden.

3D scan villa Bloemendaal

Deze villa zou van binnen helemaal verbouwd worden, compleet met een nieuwe indeling van de ruimtes. De architect had behoefte aan een onderlegger van de bestaande situatie, zodat hij het nieuwe ontwerp kon maken. Met onze high-end Leica P40 scanden we vanuit tientallen posities alle belangrijke details van de villa. We legden naast de indeling ook de complete oude kap, schoorstenen, vloerniveau’s en muurplaathoogte vast. Met het scannen van de buitenzijde werd ook de licht glooiende omgeving in kaart gebracht. Deze diende als basis voor landschapsarchitect.

3D laserscanner voor villa in Bloemendaal

Onze 3D scanner aan het begin van de dag voor de te scannen villa.

3D scan terrein achtertuin

Om de villa te scannen, wordt de scanner op diverse plaatsen rondom de villa neergezet. Ook in de tuin. Bijkomend voordeel is dat de tuin ‘gratis’ erbij ingescand wordt voor de tuinarchitect.

3D scan dak platdak

Vanaf het platdak scanden we de hele kap tot in detail in, inclusief schoorstenen, trapjes en inpandig balkon.

3D scan kelder

De villa werd van kelder tot zolder gescand. Zo werden niet alleen alle ruimtes in kaart gebracht, maar ook het bestaande leidingwerk. Een kelder als deze is mooi om te vormen tot wijnkelder, bijvoorbeeld.

3D scans

3D scan zijgevel villa

De zijgevels zijn in een mum van tijd gescand en besparen als onderlegger veel tekenwerk.

3D scan raamkozijn

Het handmatig inmeten van een kozijn op de eerste verdieping wordt vaak achterwege gelaten, omdat het te veel werk is om het steiger op te bouwen. Met de 3D scan is elke maat bekend; voor renovatie of compleet vervangen.

3D scannen villa achtertuin

We hebben de achtertuin niet doelbewust ingescand, maar de opdrachtgever ‘krijgt’ deze er toch bij, omdat de scanner altijd 360° rond scant.

3D scan trappenhuis

Een trappenhuis is door de complexe geometrie nauwelijks traditioneel te meten. Een 3D scan geeft de architect veel meer mogelijkheden bij renovatie.

3D scans voor plattegronden en doorsnedes

3D scan doorsnede villa

Een dag scannen klinkt duur, maar stelt u zich eens voor hoeveel er handmatig gemeten moet worden voor een doorsnede als dit? We kunnen met de 3D scan de pointcloud op elke plek doorsnijden en zo snel iedere gewenste doorsnede genereren.

3D scannen villa doorsnede

In de nabewerking van de 3D scan kunnen we makkelijk een plakje uit de pointcloud snijden. De architect kan hier snel een exact kloppende 1:50 plattegrond van maken met alle muren en deuropeningen op de juiste plaats.

plakje pointcloud doorsnede 3D scan

In de vorige afbeelding was het huis makkelijker te herkennen. Deze dunnere plak is echter nog makkelijker over te trekken, omdat er minder afleidende elementen zijn.

De bovenstaande afbeeldingen laten zien hoe makkelijk een 3D scan als onderlegger is. We kunnen het u echter nog makkelijker maken. Door middel van onze (semi-)automatiseringen, kunnen we sneller tekeningen genereren dan iemand met de hand kan doen. Neem contact op over de mogelijkheden voor uw project.

Kosten(besparing) 3D scannen villa

Het scannen van een villa van kelder tot zolder, binnenkant en buitenkant, kost ongeveer een dag. Het klinkt overdreven om zoveel te scannen voor een villa. Zet dit echter af tegen de hoeveelheid tekenwerk voor alleen al de architect en het rendement wordt snel duidelijk. Een bijkomend voordeel is dat ook alle ondernaannemers niet meer ter plekke hoeven te meten. Dat scheelt naast tekenkosten ook enorm in reiskosten.

Het grootste voordeel is echter dat de werkelijke situatie compleet in beeld is. De invloed ervan op faalkosten is enorm. Er is geen twijfel meer waar een muur staat, of deze haaks is en wat de exacte maten zijn. We zijn in de bouw zo gewend dat dingen fout gaan, dat we niet eens meer zien dat het voorkoombare faalkosten zijn. Neem contact met ons via 073 200 11 70 op als u de kosten en baten van 3D scannen correct in uw kostenschatting wilt opnemen.

Categorie
3D maatvoering bouw, 3D scanning, Pointclouds voor BIM
Tags
3D inmeten kozijnen, 3D inmeten woning, 3D scannen Noord Holland, Laserscan renovatie