3D scannen seriematige woningrenovatie

Kan 3D scannen seriematige woningrenovatie versnellen en verbeteren? Jazeker! Zelfs wanneer u BIM’men nog niet op de agenda heeft staan, zal een 3D pointcloud veel meet- en tekenuren besparen. En belangrijker nog: de maataccuratie schiet omhoog, waardoor prefab probleemloos en zonder aanpassingen op de bouwplaats gemonteerd kan worden.

Deze pagina gaat in op de voordelen van het eenmalig 3D scannen van een flatgebouw of woningblok voor grootschalig onderhoud of renovatie. We vertellen over de praktische implementatie die wij leveren rondom zo’n scan:

 • Doorsnedes en plattegrond
 • Polylijn voor kozijnen tekenen
 • Isolerende schil modelleren
 • 3D viewers om zelf te kijken en meten

We weten dat succesvol BIM’men een grote omslag in de organisatie vereist. Gelukkig hoeft u het niet zo radicaal aan te pakken om toch meteen te profiteren van de mogelijkheden van 3D meten. Met een 3D scan pilotproject kunt u laagdrempelig testen hoe beter meten uw organisatie kan helpen. Wij denken mee in uw bedrijfsvoering, waardoor onze 3D scanoplossingen precies aansluiten op úw werkproces. Bob Helwig van Helwig Timmerfabriek B.V. vertelt over zijn ervaring in het pilotproject met 3D scannen bij renovatie.

3D scannen woningrenovatie in industriële vorm

Gedateerde rijtjeshuizen en (kleinere) woningflats kunnen tegenwoordig in korte tijd getransformeerd worden tot duurzame, moderne woningen. De montage kan zelfs in 1 dag klaar zijn, met minimale overlast voor bewoners. Dit is alleen mogelijk wanneer alle onderdelen precies op maat geprefabriceerd kunnen worden. De vraag daarbij is alleen: hoe kunt u zo precies en compleet meten én hoe vertaalt dat naar seriematige productie? 3D scan voor de bouw heeft het antwoord.

3D scan gevel woning

3D scan van een woonblok voor de maatvoering van nieuwe kozijnen.

Wij leveren complete oplossingen voor 3D scannen van woningrenovatie in industriële vorm voor ondermeer:

 • Kozijnfabrikanten
 • Gevelelementenbouwers
 • Installateurs
 • Dakfabrikanten
 • Aannemers

Van ons krijgt u meer dan alleen een goede pointcloud. Wij kunnen bijvoorbeeld aan de voorkant het contact met de bewoners organiseren en zorgen dat u de gewenste gegevens op maat voor uw werkproces ontvangt.

Even over de kosten van 3D scannen

Ja, een highend 3D scanner is een duur apparaat. En een goede scanoperator is een professional met veel bouwkundige kennis en ervaring. Maar dat is niet hoe u moet rekenen. 3D scannen is niet duurder dan 5 partijen zelf met een disto en klembord naar de locatie laten reizen, net-niet-goed-genoeg meten omdat je niet overal bij kunt, tijdens de montage de fouten bijschaven en bij de oplevering talloze kiertjes en klemmende deuren oplossen. Iedere calculator kan op zijn vinger natellen dat de uren hier snel oplopen. Zeker bij seriematige woningrenovatie met meerdere partijen.

Maar zelfs als u niet voor een geïntegreerde meetaanpak met alle bouwpartijen kiest, valt 3D scannen al snel gunstig uit. Onze brede service en praktische oplossingen kunnen zorgen dat uw eigen productieproces voldoende gestroomlijnd kan worden. Dat werkt prettiger en efficiënter. Onze mensen hebben dit soort LEAN-achtige processen de afgelopen 25 jaar vaker gedaan voor diverse (timmer)fabrikanten en aannemers. Met 3D scannen hebben we nu een techniek die zo ontzettend veel beter is, dat de enige overweging moet zijn hoe we het implementeren.

Neem contact met ons op wanneer u 3D scannen overweegt. Wij kunnen u redelijk snel vertellen hoe en wanneer het loont.

 

Scanplan 3D inmeten woningrenovatie

Iedereen snapt wel wat een scanner doet, maar betaalbaar scannen vereist een goede voorbereiding. Het maken van een goed scanplan kan zorgen dat er sneller gemeten wordt, zodat het meetwerk betaalbaar blijft.

Scan to BIM of ruwe pointcloud

Scan to BIM is het omzetten van de ruwe pointcloud naar een intelligent 3D BIM-model. BIM’men heeft ontzettend veel voordelen en wij raden altijd aan BIM te overwegen voor een organisatie. We zijn wel zo eerlijk te zeggen dat het antwoord soms is: “Nu nog even niet.” Een BIM-model is geen andere manier van tekenen, maar een compleet andere aanpak van bouwen. BIM’men is ketenintegratie en het hele bedrijf moet daar in meegaan, niet alleen de tekenafdeling en de calculator.

Hoe werkt scan to BIM?

Scan to BIM is een hippe term met mooie beloftes. Veel mensen denken dat het ook allemaal automatisch gaat. Dat is niet zo. Waarom? Dat komt mede omdat een 3D scanner nergens doorheen kan kijken. De scanner scant de oppervlakte van het materiaal, maar brengt de wandopbouw of dakopbouw niet in kaart. Iedere bouwkundige tekenaar ‘weet’ wel hoe een muur is opgebouwd als hij ‘m ziet (bijvoorbeeld baksteen, spouw, isolatie, binnenmuur, stucwerk), maar dat betekent 3 dingen:

 1. iemand moet een handmatige actie doen om de opbouw van elementen in het model te krijgen
 2. we weten niet 100% zeker of het klopt, dus het model kan valse veiligheid geven
 3. de complete informatie van een BIM-model is lang niet altijd nodig

Omdat er een check gedaan moet worden voor elk onderdeel dat gemodelleerd is, kost Scan to BIM meer tijd. Dat betekent dat serieus overwogen moet worden of het de moeite waard is om te gaan modelleren. Er is namelijk al een ‘eenvoudig’ 3D model dat voor veel toepassingen direct bruikbaar is: de 3D pointcloud.

Pointcloud kozijn 3D scannen seriematige woningrenovatie

Voor het vervangen van de kozijnen van een flat in Heerlen was een compleet uitgewerkt BIM-model niet nodig. Wij maakten een plan, zodat vanuit de ruwe pointcloud alle gewenste informatie snel en makkelijk herleid kon worden.

Voordelen 3D pointcloud voor woningrenovatie

Een 3D laserscanner meet hetzelfde als een reflectorloze total station, maar dan met een miljoen punten per seconde. Alles wat vanuit het standpunt van de scanner te zien was, is vastgelegd. De geometrie van elke milimeter  van het bouwwerk is daarmee vastgelegd. De meetpunten vormen samen een puntenwolk of pointcloud die de bestaande toestand geometrisch correct toont. Als er een tekening nodig is, is het bijvoorbeeld niet moeilijk de puntjes over te trekken. Het kan echter nog makkelijker met onze automatiseringen.

3D inmeten woningrenovatie gevels

Op deze foto ziet u alle losse scanposities die samen een overlappende geregistreerde pointcloud vormen. We kunnen een selectie van de pointcloud maken, waarmee de rest van de pointcloud ‘uit gezet’ worden. Dit kan beter overzicht geven, of helpen bij het maken van doorsnedes en tekenen en modelleren van onderdelen.

Doorsnedes van pointcloud

We kunnen de pointcloud horizontaal en verticaal in ‘plakjes’ snijden. Op de juiste plaats doorsnijden levert het automatisch een doorsnede van het gebouw op, net als een tekening. Een haaks aanzicht van zo’n plakje is een perfecte 1:50 of 1:100 tekening van de bestaande situatie, of een goede basis voor een aangepast ontwerp.

Polylijn kozijnen tekenen

Een polylijn van de omtrek van het gat is alles wat u nodig heeft om een nieuw kozijn te maken. Waarom is een 3D scan dan waardevol? Omdat de pointcloud snel overgetrokken kan worden. Dat hoeft tegenwoordig niet eens meer met de hand, maar kan goed geautomatiseerd worden.

Met de 3D scan en automatisch tekenen is de maatvoering van elk kozijn snel op 1 à 2 millimeter nauwkeurig bekend. U kunt hiermee beslissen welke afmeting courant is en of er kozijnen met een kleine aanpassing nodig zijn. Alles is op de werkplaats op maat te maken, zodat er geen vertraging bij montage is. Omdat de kozijnen op maat zijn kan er geschilderd en beglaasd aangeleverd worden. Het  werkt sneller, waardoor het ondermeer scheelt in arbeidskosten en de overlast voor bewoners vermindert. Dit laatste verbetert de PKV/EMVI-component van uw plan bij aanbestedingen.

Isolerende schil modelleren

De transitie naar een energieneutrale woningvoorraad is in volle gang. Voor alleen een isolerende schil met bijvoorbeeld HSB-gevelelementen is een BIM-model maken echter een beetje overdreven. Een simpel maar accuraat 3D model op basis van een pointcloud is meestal voldoende. De pointcloud wordt als het ware ‘overgetrokken’ en de openingen en doorvoeren worden op de juiste plek aangegeven. Dit model is snel te maken en biedt voldoende basis voor de productie. In de timmerfabriek kan een maatwerk HSB-wand gemaakt worden, die afhankelijk van de wensen geschilderd, beglaasd, bekleed en zelfs met passende aansluiting op de negge geleverd kan worden.

Handige online 3D viewers

Betaalbaar en te gebruiken op computer en smartphone

U heeft geen dure software meer nodig om de voordelen van pointclouds te krijgen. Onze online 3D viewers geven u overal en altijd toegang tot de locatie. Dat kan achter uw bureau zijn tijdens het calculeren of ontwerpen, maar ook tijdens de bouwvergadering of zelfs op de bouw. Er is geen discussie meer hoe het nou werkelijk zit, want alles is te bekijken en meten in onze viewer.

 • Hoe hoog is de nok?
 • Waar zitten de dakdoorvoeringen?
 • Is de draaicirkel van de kraan straks niet te groot?
 • Kunnen we de prefab elementen wel aanvoeren?
 • Bouwplaatsinrichting: passen de keten en containers hier wel?
3D viewer pointcloud

In deze gekleurde pointcloud kan iedereen met behulp van een viewer de situatie bekijken en zelf meten. Met een online viewer kan dat zelfs onderweg op de smartphone.

Ervaring 3D scan pilotproject

Bob Helwig – Helwig Timmerfabriek B.V.

Helwig Timmerfabriek is altijd op zoek naar innovatieve technieken om het productieproces te versnellen en verbeteren.

“We zijn erg positief over de inzet van 3D scannen na het pilotproject met Ronnie Steenbergen. We weten nu hoe het proces in z’n werk gaat, welke gegevens we krijgen en wat het resultaat is. Beschikking hebben over de volledige 3D meetset is zeer waardevol gebleken voor ons. We kunnen hierin alles meten, waardoor we zelf grip houden op de kwaliteit. We hoeven ook niet meer de deur uit voor extra informatie of een vergeten maat; alles staat al in de pointcloud.

“We hebben een flinke kwaliteitssprong gemaakt met deze meetgegevens. Er zijn ook minder fouten gemaakt. Als je bij de traditionele manier van meten een fout vermoedt, kun je dat niet makkelijk controleren. Alles is dan digitaal op een tablet ingetypt of op een velletje gekrabbeld. Is er twijfel, dan zie je alleen de opgeschreven getalletjes. In de puntenwolk kun je precies controleren of de juiste maat genomen is.

“Wat ik verder belangrijk vind om te noemen, is het persoonlijke aspect van werken met Ronnie. Iedereen snapt het scanstuk wel, maar wat er daarvoor en daarna gebeurt is net zo belangrijk. Ronnie ontzorgt ons in het inmeetverhaal én de hele logistiek eromheen. Wij hebben ter plekke niets hoeven te regelen met de bewoners en krijgen een kant-en-klare dataset aangeleverd. Wij kunnen direct aan de slag met ons eigen werk.”

Over ons

De afgelopen 25 jaar heeft Ronnie Steenbergen zich van timmerman & maatvoerder opgewerkt via calculator & werkvoorbereider tot directieniveau bij diverse aannemers en timmerfabrikanten. Hij kent het klappen van de zweep. Met 3D scan voor de bouw biedt hij de markt de nauwkeurige en volledige maatvoering die hij altijd gemist heeft in zijn eigen werk.

Faalkosten zijn altijd te herleiden tot fouten in maatvoering. 3D scanning kan veel van deze fouten helpen voorkomen. Het juist implementeren van 3D scanning in een organisatie kan een drastische daling van faalkosten garanderen. Waarom is de juiste implementatie zo belangrijk? Omdat mensen fouten kunnen maken, hoe goed en nauwkeurig de tools ook zijn.

Wij gooien de scans niet op uw bureau en laten u het dan verder uitzoeken. Wij denken mee in uw proces en kijken naar het grotere plaatje. We leveren een product aan waar u direct mee aan de slag kunt. We kennen de werkvloer, weten hoe kosten werkelijk opgebouwd zijn en praten mee op directieniveau. Onze oplossingen lossen daadwerkelijk een probleem op. Daar kunt u op vertrouwen.

Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden van 3D scannen, maar kijkt u op tegen de hoge investering? Neem direct contact met ons op voor een gesprek over uw mogelijkheden.